Bizim Rick and Morty Sevdamız


Herkese yeniden merhabalar. Bugünkü yazımda dördüncü sezonunu beklediğimiz bu zamanlarda Rick and Morty hakkında yazmak istedim. Şöyle ki sorular geçen sene Youtube'da Geekyapar! kanalının yüklediği videodaki sorulardan oluşuyor. Kendileri videonun sonunda aynı sorulara bizim cevabımızı sormuşlardı. Ben de gelecek yazımı bu sorular üzerinden yazmak istedim. İyi okumalar :)

1- En sevdiğin Rick and Morty bölümü nedir?


Bu sorunun yanıtı kuşkusuz 1. sezon 10. bölüm olan 'Close Rick-counters of the Rick Kind' bölümü. Bölüm hakkında en çok hoşuma giden şey bizim Rick'imiz olan C-137 Rick'in hiç görmediğimiz taraflarını göstermesi oldu. Ayrıca bir Rick-Morty ilişkisinin ne derece karanlık ve kötücül olabileceğine de ilk kez bu bölümde şahit olmuştum. Rick Konseyi gibi bir oluşum olması fakat bizim Rick'imizin böyle bir oluşumun varlığını yok sayarak kendini böyle bir şeyin içinde istememesi ona karakter olarak ilk büyük saygınlığı duyduğum andı. Ayrıca Rick'in hafızasına girilen kısımda kendisine elektrik verilen bir Morty de gördük. Bu da insanın kafasında zaman zaman (ki bazı masum hallerine dizide de şahitlik ediyoruz) Rick'in Morty'i ölümcül deneylerde kullanıyor olabileceği fikrini bırakıyor.


Dizi hakkındaki teorilerin yarısından fazlasının başrolü olan Evil Morty karakterinin göründüğü iki bölümden birisi de bu bölüm. Evil Morty'e olan sempatim ise onca zamandır alışa gelmiş bir şekilde Morty'lerin Rick karşısındaki ezikliğini yıkan bir karakter olmasından geliyor. Tabi ki de şahsimce bölümün en mükemmel anı sonunda her şeyin Evil Morty'nin planı olduğunu anladığımız kısımdı. Ayrıca hala kendisi hakkında büyük bir gizem olması da işin içine biraz daha heyecan katıyor. Umarım dördüncü sezonda Evil Morty'i daha çok görür ve onun C-137 Rick ile olan sorunu hakkında biraz daha bilgi sahibi oluruz.


Ayrıca boyutlar arası televizyondan sonra yapımcıların hayal güçlerini en çok yansıttıkları bölümün bu olduğunu düşünüyorum. Hapis edilmiş Morty'ler, arka plandaki diğer Rick ve Morty'ler derin incelendiğinde görülen detaylar ve tabi ki boyutlararası kaçış sahnesi tam anlamıyla bir harikaydı. Ayrıca Rick'lerin ve Morty'lerin arasındaki sınıf ayrımı ile de her bölümde olduğu gibi sosyal mesajı da vermiş oldular.

2- En sevdiğin yan karakter hangisi? (aile hariç)


1. sezon 2. bölümde görülen, ailenin köpeği, Snuffles. Genel olarak karakterin yansıttığı mesajı seviyorum sanırsam. Zaten tüm bölüm tam anlamıyla George Orwell'in Hayvan Çiftliği kitabına göndermelerle doluydu. Bu hikayenin baş karakteri de domuz yerine Snuffles. Zaten kendine sonradan taktığı isim Snowball da yine o kitapta bulunan domuzlardan birinin adı.

Zeka olarak gelişince bütün insanlardan intikam alması ve hepsinden testisleri için hesap sorması oldukça etkileyici fakat karakter olarak en ikonik bulduğum anı Summer'ı 'Where are my testicles, Summer?' diye uyandırışıydı.


Buna ek olarak karakter tam anlamıyla evcil hayvan besleme felsefesini çürütme üzerine kurulu. Hatırlarsanız bölümün başında Rick, Jerry'e 'Kendini üstün hissetmek için evcil hayvan beslenir sanıyordum.' diyordu. İşte bölümün ilerleyen zamanlarında da Snuffles'ın yaptığı her şey kendini insanoğlundan üstün hissetmeye yönelik. Beth, ailecek yürüşe gideceklerini söylediğinde onları durdurup yürüme vakti geldiğinde yürüyeceklerini söylemesi, Dünya'yı işgal edip çoğu insanı kısırlaştırmaları ve daha birçok şey ile bu karakter kafamda derin bir yer edindi kendine.

3- En sevdiğiniz gönderme?


Aslında Rick and Morty'nin oyununu oynayana kadar bunun kasıtlı bir gönderme olduğunu düşünmüyordum. Fakat oyunun orijinal Pokemon oyunlarıyla birebir benzediğini görünce bunun da kasıtlı olarak yapılmış olabileceğini düşünüyorum.

Bahsettiğim gönderme ise 3. sezon finalinde Rick vs. President of America sahnelerinde Rick kendinin birçok klonunu yapıyordu. Orada Rick'in ayrışması Pokemon'daki Double Team hareketi sonucu oluşan ayrılmaya birebir benziyor.

Sözü geçen olay, bu videoda 2.52'den sonra görülüyor.

Fakat yine de dediğim gibi Pokemon odaklı yapmamış olabirler o yüzden bir tane daha söyleyeceğim.

3. sezon ilk bölümünün adı 'The Rickshank Rickdemption'. Bölüm tamamen Rick'in hapishaneden kaçışına odaklı adı da orijinal adı 'The Shawshank Redemption' olan 'Esaretin Bedeli' filmine gönderme. Bölüm boyunca hapisten kaçma haricinde filmden çok da bir şey göremesek de yine de hoş bir göndermeydi.


4- En absürt an sence hangisiydi?

Bu anın tam olarak kaçıncı bölüm olduğunu hatırlamıyorum, insanların beynine girip sanki onların hayatları boyunca beraberlermiş ve çok güzel anılar yaşamışlar hissi yaratan parazitlerin olduğu bölümdü. O bölümde Jerry'nin Uykucu Gary ile olan aşkı. Bu anı hem sorgulayamadığım kadar absürt bulmuştum hem de Jerry'nin kendini ne kadar zayıf gördüğüne dair çok güzel bir perspektif sunmuştu.


5- Tam benlik dizi dediğin an?
İlk bölümdeki Rick'in devasa tohumları Morty'nin poposuna sokturttuğu an. Zaten dizi boyunca absürtlüklerin başıydı bu. Aslında tam olarak bir andan sonra dizinin tam benlik olduğuna karar vermesem de ilk bölümde, o karar verme aşamasına son noktayı koyan an benim için bu olmuştu.

6- En zekice ya da etkileyici bulduğun an?


Rick'in yanlışlıkla herkesi Morty'e aşık ettiği bölümün sonunda kendi evrenlerini bırakıp kendilerinin öldüğü başka bir evrene gittikleri bölümde. Rick ve Morty'nin kendi ölü bedenlerini gömdüğü an beni hem hazırlıksız yakalamış hem de çok üzmüştü. Ayrıca sonrasında bu anın Morty'nin karakter gelişimine olan etkisi oldukça büyük. Summer'a bahçedeki cesetlerinin yerini gösterdiğinde tam anlamıyla 14 yaşındaki ergenden varoluşçu bir düşünüre evrilmişti. Yani hem kendisi hem de sonuçlarıyla o sahne cevabını verebilirim.
''Hiç kimse bir amaç için varolmaz, hiç kimse bir yere ait değildir. Herkes bir gün ölecek. Hadi gel, televizyon izleyelim.'' Morty Smith
7- En eğlenceli bulduğun Jerry anı?

Aklıma ilk gelen gerçek cevabımdır mantığı ile çift terapisinin olduğu bölüm diyorum. Genel olarak absürt ve eğlenceli bir bölümdü ki Jerry'nin Beth'i korkunç bir yaratık olarak görmesi onun karşısındaki pısırıklığını çok güzel gözler önüne seriyordu bence. Ayrıca Beth'in Jerry'i koca bir sülük olarak görmesi... bu ikilinin ilişkisi bir bölümde ancak bu kadar komik anlatılabilirdi.


Böylelikle soruların da sonuna gelmiş olduk. Aynı sorulara kendi yanıtlarınızı da belirtmeyi unutmayın. Ve gelecek yazılar için beklemede kalın. Hoşçakalın.

Ayrıca buradan Geekyapar!'a da teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yazının başında bahsettiğim videoları da aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.


                                          


                          

Yorumlar

  1. Ben de bahsettiğin göndermeleri çok sevmiştim özellikle de hayvan çiftliği göndermesini. Çok keyif aldım güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bence en güzel bölüm "The Ricklantis Mixup"tı Morty'lerin Citadeldeki acınası hayatını görmek değişik hissettirmişti. Çok güzel bir yazı olmuş çok beğendim. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Truman Show ve Alegorizm

MY TOP 75 ALBUMS OF ALL TIME